Vad är ett Escape Room?


Vad är ett Escape Room?

Vad är egentligen ett rymningsspel?


När vi önskar nya besökare välkomna frågar vi gärna om de har erfarenhet av rymningsspel, eller escape rooms. Svaren varierar oerhört; vissa har gjort dussintals olika rum runtom i världen och räknar det som ett specialintresse, men de allra flesta är fortfarande nybörjare som nyligen har fått tips om roliga aktiviteter. Det blir extra kul då för oss, eftersom vi då får tillbringa den närmsta timmen med att se hur folk blir bättre på något de knappt visste fanns innan de kom hit. Men vad är då rymningsspel? Vad har ni att vänta er vid ett besök hos oss?

En mystisk början

Det första som händer när ni kommer hit är att ni får hänga av er. Passa på att gå på toaletten, ta en kopp kaffe, sedan sätter ni er i lobbyn och pratar ihop er lite. Ni kanske har ett lagnamn ni behöver komma överens om, eller varför inte prata taktik redan. Vad är det för spännande som döljer sig bakom den imponerande valvdörren? Om ni var tidigt på plats hinner ni kanske se tidigare team komma fnissande och hemlighetsfulla ut, men de kommer inte avslöja något för er. (Vi ber dem väldigt snällt att låta bli.) Om de är på lekfullt humör kanske de säger något helt uppåt väggarna fel bara för att de kan. Sedan är det dags för en snabb genomgång.

Vault

En annorlunda aktivitet

- Ni är här för att ta er ut, brukar vi säga.

Ert jobb, som vi hoppas ni accepterar, är att klara av uppdraget ni får av oss. Ni kanske ska hitta någonting, stoppa en katastrof eller bara råna en bank, det beror helt på vilket scenario som lockar mest. Det ni vet är att ni bara har en timme på er, annars händer något fruktansvärt. Ni kanske har något som kan hjälpa er ifall ni fastnar, och det känns väl också lite som om vi håller ett vakande öga på er, men helt plötsligt står ni i ett mystiskt rum.

Det ser lite tomt ut. Ni blir förvirrade. Ska ni vara här inne i en timme? Men det är bäst att ni börjar leta, för tiden tickar. En timme går fort. Är allt att lita på inne i rummet? Och hur väl känner ni varandra egentligen? Är det någon av er som kommer ta kommandot? Kommer alla köra sitt eget race? Vem hittar en ledtråd först? Nu kör vi!

En svårslagen upplevelse

Så stapplar ni ut då, en timme senare. Vad tusan var det som hände egentligen? Var tog tiden vägen? Det där kan inte ha varit en timme. Hur kan det ha varit fem minuter kvar när det var fyrtio alldeles nyss?

Nu kan ni få svar på frågor ni kanske ställt medan ni var där inne. Hur skulle man tänka där? Fanns det någon mening bakom? Ni hade teorier om det, men vem var det som löste det? Och hur fungerade lagarbetet, lyssnade ni på varandra, hade ni koll på vad de andra hade hittat? Vi listar ut svaren tillsammans och ni får givetvis en bild inne i rummet som ett minne från ert besök. Sedan är det dags att lämna rummet.

Det sitter folk ute i lobbyn. De ser lite nervösa ut. Men ni, ni ler åt varandra, och åt dem. Ni vet ju saker som inte de vet, om rummet och om er själva.

Om ni är på lekfullt humör varnar ni dem för att tigrarna därinne är extra hungriga idag, men det är liksom upp till er.

Låter det kul? Boka ett rum hos oss idag!

Tiger


Tags
escape room, annorlunda aktivitet, spännande, mystiskt